Ny blog om User Experience

Det er en dårligt bevaret hemmelighed, at jeg ikke kun er fotograf.

Til daglig er jeg informationsarkitekt og chef for Strategi og User Experience i Pentia A/S. En virksomhed på ca. 60 mand der laver digitale løsninger – og primært løsninger baseret på Sitecore.

Mens tiden til foto er blevet mindre det seneste års tid, er interessen for at blogge dog den samme. Så selvom bloggen her har ligget mere eller mindre stille de sidste mange måneder, er jeg så småt ved at starte en ny blog op. Ikke om foto, men om det jeg bruger langt størstedelen af min tid på (foruden ungerne) nemlig user experience. Bloggen, som har undertitlen IA, UX og alt online, kommer primært til at handle om web. Indtil videre har jeg bl.a. skrevet om hvorfor menuer ikke er den primære navigation, men har også haft små inspirationsindlæg om f.eks. typografi.

Mads-Peter Jakobsen - IA, UX og alt online

Så hvis du ligesom mig interesserer dig for web, så tag og giv min blog om UX og informationsarkitektur et kig.

Hvad med Mashed Potatoes?

Mashed Potatoes kommer til at fortsætte sit stille liv. Jeg lukker ikke bloggen – i hvert fald ikke foreløbig – og når jeg har tid og lyst, vil jeg stadig smide et indlæg op.

Flere videoer opdateret på bloggen

Der er nu et nyt gammelt sæt videoer klar på bloggen. Det drejer sig om nedenstående videoer, der tidligere var problemer med at afspille, men som nu er flyttet over på Youtube. Jeg håber du kan bruge dem.

Edges effekt i Photoshop

Photoshop og hundehvalpe

Replace color og hue blendmode

At tømme en bog i Photoshop

Ændre øjenfarven med Photoshop

Photoshop tutorial: stemning og gryn

Giv øjnene liv i Photoshop

Fjern vildfarne hår i Photoshop

Lightroom 3 har lens correction

Flere videoer lagt på Youtube

For at følge temaet for de sidste par indlæg, kan jeg meddele at der nu er lagt et nyt hold af de gamle videoer på Youtube.

Det drejer sig om følgende videoer:

Mere intense øjne i Photoshop

Retouchering af portrætter med Soft Light

Juster farven og opnå flottere hud

Lokal kontrast giver et kontrastfuldt look og får billedet til at virke skarpere

Lysne skygge i Photoshop

Grundlæggende retouchering – fjern knopper og bumser

Retouchering af læber

Hvorfor kan jeg ikke afspille videoen?

Der er mange der besøger Mashed Potatoes for at se de efterhånden mange Photoshop tutorials, der er på sitet. Og så er det ærgerligt, at få en besked om, at videoen ikke længere er tilgængelig.

Hvad er det der sket med videoerne?

Da denne blog startede, understøttede Youtube ikke videoer i høj kvalitet, hvorfor jeg den gang valgte at placere de fleste videoer på blip.tv. Blip.tv har siden valgt kun at have mere traditionelle TV-shows liggende, hvorfor de har valgt at fjerne min kanal.

Før Blip valgte at lukke min profil, havde jeg allerede valgt at gå over til Youtube. Men nu er alle de gamle videoer ikke længere tilgængelige, og jeg er derfor ved at lægge de gamle videoer op på Youtube.

Hvorfor tager det så lang tid?

Det tager kun 10-15 minutter at lægge en video på Youtube. Hvorfor tager det så så lang tid? Det er der flere årsager til. Først og fremmest er det et spørgsmål om hvor lang tid jeg vælger at bruge på bloggen. Bloggen er ikke nær så aktiv som den har været – det er ærgerligt, men man må have prioriteterne i orden når man vælger at få børn – og siden der blev mere stille her på bloggen, er der kommet to unger til.

Derudover så skal jeg tilbage i mine arkiver, finde den rigtige råfil, nogle gange skal filformatet konverteres før den er klar til at blive uploadet. Så skal filen uploades til youtube, og til sidste skal jeg ind på de enkelte indlæg og opdatere indlægget med den nye youtube-video.

Derfor bliver det sjældent til mere end en håndfuld af gangen.

Jeg mangler stadig knap 30 videoer, så der går desværre nok lidt tid før de sidste videoer er på plads. Men hvis der er en video du særligt savner, så skriv det i kommentarfeltet til den pågældende tutorial – så skal jeg sørge for at prioritere den.

Syv nye gamle tutorials

Så er  endnu syv gamle tutorials lagt over på Youtube, så alle kan se dem. Det drejer sig om følgende videoer:

Brug soft light som dodge and burn – den allerførste videotutorial på bloggen.

Vanishing point – bevar perspektivet når du cloner eller tegner

Crop med presets – genanvend dine formater, så du ikke skal taste dem ind hver gang du beskærer. Guld værd for alle der arbejder med web

Indsæt din raw fil som smart object – gå tilbage til din raw-fil efter du er gået i gang med efterbehandlingen

Smart objects – sådan arbejder du nondestruktivt

Stroke og path – præcisionsarbejde med penselstrøg

Brug af patch tool i kanten af et foto – fik du lidt af kanten på din baggrund med i dit foto? Intet problem.

 

[Opdatering - fem yderligere videoer er blevet opdateret:

Eye dropper værktøjet i CS5

Opacity på flere lag på samme tid i CS5

Ret op på billeder med linealen - slut med skæve horisonter

Nye pensler i CS5

Ændr farven på røg i Photoshop]

 

Jeg håber I får glæde af dem.

Videoer på Youtube

Jeg får jævnligt mails vedr. videoer der ikke kan afspille korrekt. Det skyldes at jeg i løbet af de sidste år har benyttet flere forskellige tjenester, og de er ikke lige stabile alle sammen.

Det er rigtig ærgerligt, og det tager desværre lidt tid at få flyttet de gamle videoer til Yotube. Men jeg flytter dem stille og roligt, og nu kan I se følgende videoer på Youtube:

Curves

S-kurver (curves teknik)

Content Aware Fill

Clone Stamp Tool

Unsharp mask

Linear Light sharpening

Layer Styles

Layer Comps

Og nu hvor det er jul, kan I også hygge jer med denne klassiker:

YouTube-forhåndsvisningsbillede

 

Det er ikke værktøjet

I dag så jeg denne lille fine film om en 97-årig pensioneret typograf, der er ved at miste synet. Derfor er han afhængig af at kunne lave sine “malerier” på en computer, hvor han kan zoome ind på detaljerne. Og hvilket program anvender han? Microsoft Paint. Måske verdens dårligste tegneprogram. Og hvad får han ud af det? Ja, det er formentlig bedre end noget jeg kan lave i Photoshop.

Jeg tænker ofte på, at vi som fotografer går for meget op i teknik og udstyr. “Hvis bare jeg havde et objektiv der gik ned til 1.2 ville jeg kunne få billeder med lavere dybdeskarphed”. Ja. Men har du overvejet om det også vil betyde, at du begynder at tage bedre billeder?

Fotograferet i dårlig belysning med iPhone 3GS Fotograferet i dårlig belysning med iPhone 3GS

Når alt kommer til alt, så er det der får dig til at tage bedre billeder, at du gør dig umage, tager mange billeder og bliver ved med at eksperimentere.

Måske ville du tage bedre billeder, hvis ikke dit kamera var så godt.

National Geographic i Øksnehallen

National Geographic er kendt for sine fotoreportager. De er især berømte for at tage billeder, som minder beskueren om, at der er dele af verdenen vi endnu ikke kender. Fotografier af verdenshjørnernes endnu ubelyste afkroge.

Lige om lidt begynder National Geographics fotoudstilling i Øksnehallen, og jeg fik lov at se et lille udvalg af billederne og dele dem med jer her på bloggen inden udstillingen åbner d. 18. juni. Da jeg så billederne igennem synes jeg det var interessant at se hvordan noget, der engang har været fuldstændigt banebrydende, er hverdagskost i dag. Fotografier taget under havets overflade eller på jordens koldeste områder, hvor det tidligere har været en kamp at få mekanikken i et kamera til at virke. Det ser vi næsten dagligt i dag.

Det der skinner igennem i alle billederne, er en udforskning og beundring over det ukendte. Og enkelte gange et humoristisk eller kritisk blik på kulturen der møder naturen.

Bingham

Lawick

Cobb

Så selvom mange af de historiske fotografier kan være nok så interessante ud fra et teknisk perspektiv eller mht. billedsproget der anvendes, er det de historier, der vises i billederne, man ender med at forelske sig i.

Du kan læse mere om udstillingen, åbningstider og adgangspris på National Geographics-udstillingens hjemmeside.

Ny Photoshop går i skyen – slut med CS

Adobe har valgt at afskaffe den populære Creative Suite. Det betyder i praksis, at du ikke længere vil kunne gå ned i en butik og købe Photoshop eller Creative Suite-pakkerne. Du vil faktisk slet ikke kunne købe Photoshop på nogen måde, for fremover vil Photoshop være en del af Creative Cloud, hvor man “lejer” programmerne.

Photoshop Creative CloudAdobe har lavet forskellige “planer”, men hvis du f.eks. gerne vil have den nye version af Photoshop, Photoshop CC (for Creative Cloud), kan du fremover leje den for 183 kr. pr. måned. Det er lidt ærgerligt, at Adobe har valgt at lave forskellige priser i forskellige lande, for i USA kunne du være slippet med 19$.

Du har også mulighed for at købe “hele pakken” og dermed få adgang til alle de gamle CS-produkter (i opdaterede versioner) for ca. 450kr pr. måned.

Har du allerede en nyere CS-pakke kan du få første år for halv pris.

Selvom det kan virke lidt angstprovokerende ikke længere at “eje” en kopi, men kun leje sig adgang til programmerne giver det faktisk nogle meget fine fordele. For det første har du altid de nyeste features. For det andet bliver det væsentligt billigere altid at have den nyeste version af Photoshop. Så for dem med en nogenlunde fast indtægt, som godt kan lide at lægge budget, er det klart en fordel med abonnementsmodellen.

For dem som ikke altid køber den nyeste version, kan denne model dog være en ulempe. Der er mange fotografer der sidder på en 5-10 år gammel Photoshop, og ikke har haft brug for at opgradere. Hvis de får behov for at købe en ny version af Photoshop, kan de ikke som før købe programmet en gang for alle.

Der har været lidt blandede budskaber omkring hvorvidt Lightroom også ville blive en del af Creative Cloud, men så vidt jeg kan se følger Lightroom med i den komplette CC-pakke, men det bliver stadig muligt at købe det som selvstændigt produkt – i modsætning til Photoshop som altså fremover kun kan “lejes” gennem Creative Cloud.

I den nye Photoshop CC er der også nye features, bl.a. et spændende nyt værktøj, der skal gøre det muligt at gøre rystede billeder skarpe.

 

D800 – og et HDR-tip

Jeg har nu været ejer af et D800 i knapt et halvt år. Og jeg må sige, at jeg er meget tilfreds. Jeg skyder primært portrætfotos, og det at have så store filer at arbejde med i forbindelse med retouchering og efterbehandling er en fornøjelse. Den høje opløsning og den fænomenale dynamiske rækkevidde gør det meget trygt at fotografere, da jeg i langt højere grad end tidligere nu kan genoverveje mine valg ift. eksponering og beskæring i Lightroom.

Måske er det næste blevet for nemt at være fotograf.

Jeg synes dog, at det er enormt vigtigt at man husker, at det ikke er kameraet der tager gode billeder. Det er ham eller hende der står bag det. Kameraet er et værktøj – og nogle værktøjer gør det nemmere at arbejde. Men en dygtig fotograf kan komme længere med et dårligt kamera, end en dårlig fotograf kan med et godt kamera.

Hvis du også går og overvejer at købe et Nikon D800 eller et Canon EOS 5d Mk III, så tag et kig på Jacob Surlands blog, Caught In Pixels, hvor han laver en meget grundig og objektiv vurdering af forskellen på de to kameraer. Hvis du i øvrigt interesserer dig for landskabsfoto og HDR, kan jeg varmt anbefale at snuse lidt rundt på bloggen. Der er mange fantastiske eksempler – og der skulle være flere how to-indlæg på vej.